Wij bieden de volgende begeleidingen aan in groepsverband:

 • Detoxweekend: een detoxkuur ten gunste van lichaam en geest
 • Amitabha ceremonie: meditatie en mantra over leven en dood
 • Bosbaden: wandelen in de natuur gecombineerd met meditaties en visualisatieoefeningen
 • Living Tao: bewegingen, meditaties en mantra's om de aandacht te verhogen en te ontspannen

Meer info hieronder:


DETOXweekend

Wat kan je bereiken met een detoxweekend?

 1. Energie en fitheid: Één van de meest opvallende resultaten is dat men zich, door de reiniging van het lichaam en de ontgifting, fitter voelt en meer energie heeft. 
 2. Grondige reiniging van het lichaam: De uitscheiding van opgehoopte afvalstoffen verbetert en het hele lichaam is grondig gereinigd. Een sapkuur heeft een positieve invloed op de lever, de nieren, de huid en de darmen. 
 3. Verbeterde darmwerking en darmflora: De darmflora krijgt de kans om zich te vermeerderen waardoor de darmwerking verbetert en de spijsverteringsorganen ontlast worden. 
 4. Bevordering van stofwisseling en verhoging van weerstand: De uitscheiding van belastende afvalstoffen wakkert de stofwisseling van het hele lichaam aan en stelt het lichaam opnieuw in staat om  optimaal te functioneren. Ook de algemene weerstand van het lichaam verhoogt. 
 5. Afslanken: Het afslanken heeft te maken met een betere vochtuitscheiding tijdens het sappen. Bij een sapkuur leeft het lichaam noodgedwongen op de opgeslagen reserves en gaat het afvallen snel. Waak er echter wel over dat u na de sapkuur niet opnieuw onmiddellijk ‘gewoon’ gaat eten. Het lichaam blijft hooguit zes weken minder energie verbruiken. 
 6. Lichaam en geest: Een sapkuur is ook gericht op het reinigen van de psychische ‘gifstoffen’, zoals boosheid, woede, haat, verdriet, jaloezie, intolerantie en rouw. Onze gemoedstoestand heeft namelijk invloed op de conditie van ons lichaam. Emoties zetten zich vast op onze organen en verhogen zo slijtage. Denk maar eens aan spreekwoorden als ‘Iets op je lever hebben’ of ‘Je gal spuwen’…. Een teveel aan opgeslagen afvalstoffen kan dus ook psychische klachten veroorzaken. 
 7. Allergie: Een sapkuur heeft een bijzonder goede inwerking op allergieën; niet alleen zullen de symptomen vrij snel verdwijnen maar ook de allergische reactie. Daar allergie nog een duistere kwaal is, waarvan men wel het mechanisme maar niet de juiste oorzaak kent, is het moeilijk na te gaan waar precies de genezende eigenschappen verborgen zitten, maar die liggen waarschijnlijk in de reinigende werking. 

Kortom:

Eén van de meest opvallende resultaten van een sapkuur is, dat men zich reeds tijdens de kuur maar vooral ook erna fitter voelt en meer energie heeft.  Het lichaam wordt gereinigd van opgestapelde afvalstoffen en dit komt zowel ons fysieke als ons emotionele welzijn ten goede. Een sapkuur is ook de ideale aanzet voor een afslankingskuur.

 

Wat houdt de kuur in en hoe kan ik me voorbereiden?

Tijdens deze kuur worden gedurende 2 dagen enkel fruit- of groentensappen genuttigd.

Dit vergt uiteraard een aanpassing. Het is dan ook héél belangrijk om zich hier mentaal en fysiek zo goed mogelijk op voor te bereiden. Men moet zich openstellen, een positieve houding aannemen en er naartoe leven door de voeding langzaam af te bouwen. 

Het kuren kent 3 fasen:

Fase 1: de voorbereiding

Fase 2: de kuurdagen

Fase 3: de opbouw

 

Wat mag je van ons verwachten?

Informatie en begeleiding vinden wij heel belangrijk. Vandaar dat we het volgende voorzien hebben:

 

Informatiesessie:

Op de informatiesessie krijg je alle nuttige informatie hoe je je het beste voorbereidt op een sapkuur, hoe de sapkuur verloopt, wat je nodig hebt en hoe de opbouw na de sapkuur dient te gebeuren. Je kan je inschrijven op één van de volgende informatiesessies die doorgaan in onze praktijk in de Belgicalaan 39 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek

 

Begeleiding:

De deelnemers kunnen hun vragen en ervaringen uitwisselen met ons en met de andere deelnemers via besloten groepen (in Facebook of WhatsApp) alsook tijdens twee bijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten geven wij aan de deelnemers ondersteuning door middel van een mindfulnesswandeling in de natuur en van info over gezonde voeding. Voor deze bijeenkomsten spreken we af in onze praktijk te 1080 Sint-Jans-Molenbeek, Belgicalaan 39.

 

Tarief:

De informatiesessie is verplicht voor alle deelnemers die de sapkuur wensen te volgen. De kostprijs is 10 euro (inclusief brochure en kruidenthee). De bijeenkomsten in de natuur zijn optioneel. Je mag deelnemen aan één of twee bijeenkomsten. De kostprijs per dag bedraagt 10 euro (inclusief sap en kruidenthee).

 

Inschrijving:

Inschrijven doe je door ons een mailtje te sturen naar info@purelivingbrussels.be. Je kan cash betalen op de dag van de bijeenkomsten.


AMITABHA CEREMONIE

Inhoud en doel van de les:

Tijdens de ceremonie reciteren we een Tibetaanse mantra. De mantra en de bijhorende meditatie:

 • lost het fysieke en mentale lijden op
 • verlicht pijnen en bevordert het genezingsproces
 • verjongt het lichaam, het lichaam keert terug naar zijn natuurlijke toestand, het wordt zachter en soepeler
 • herstelt onze levenskracht
 • ontbindt storende gewoontepatronen en lost grenzen op
 • verdrijft angst, verdriet en zorgen
 • lost zenuwachtigheid op, innerlijke spanningen en stress, en slaapproblemen.

De mantra beschermt en behoedt ons leven, maar helpt ons ook om de dood te overstijgen. Diegenen die de mantra heel hun leven reciteren met een diepe hartsverbinding zullen het leven verlaten in vrede en diep vertrouwen. Het reciteren van de mantra in aanwezigheid van een stervende maakt het mogelijk dat het stervensproces zachter gebeurt, in vrede en zonder pijn.

Alle nuttige informatie over de Amitabha ceremonie is te vinden op de website Namo Amitabhaya

Er is ook een boek verschenen met als titel 'The Mantra Namo Amitabhaya – Gate to eternal light' die je hier kan bestellen. Papieren versie: 5 euro. E-book: 2,99 euro. 

 

Data:

Op maandagavond, van 19.00 tot 20.30 uur. De data in het eerste semester 2019 zijn:

25 maart, 8 april, 6 mei, 3 juni 2019.

 

Prijs:

De deelname aan de ceremonie is gratis. Indien je toch een financiële bijdrage wilt doen, dan kan dat.

 

Plaats:

De ceremonies vinden plaats te 1701 Itterbeek, Kerkstraat 10.


BOSBADEN

Wandel met ons en beleef de weldaden van een ‘bosbad’. Je lichaam zal je dankbaar zijn! We zullen onze vijf zintuigen aan het werk zetten, luisteren naar de vogels en de wind in de bomen, kijken naar de verschillende tinten groen en het zonlicht door de takken, de geuren opsnuiven, de handen op een boomstronk leggen of bladeren en takken aanraken, genieten van de kalmte, ....

 

Wat is een bosbad?

Bosbaden is een nieuwe hype die uit Japan is overgewaaid en wereldwijd bekend is geworden onder de naam Shinrin-Yoku dankzij het boek van Dr. Qing Li. Hij is internationaal dé expert op het gebied van bosgeneeskunde. In zijn boek geeft hij heldere en praktische tips over hoe wij ons voordeel kunnen halen uit planten en bomen. Het volstaat om te wandelen in de bosatmosfeer of het opnemen van het bos via je gezichtsvermogen, gehoor, smaakvermogen, reuk en tast. We kunnen bloemen ruiken, frisse lucht proeven, veranderende kleuren zien, vogels horen zingen en een briesje op onze huid voelen. 

 

Waarom wandelen in de natuur?

Stress vergt steeds meer van onze gezondheid en door regelmatig een bosbad van twee uur te nemen kan je je bloeddruk verlagen, stress verminderen, de gezondheid van je hart en bloedvaten verbeteren, je bloedsuikerspiegel verlagen, je concentratie verbeteren, depressie verhelpen, de pijngrens verleggen, meer energie krijgen, je immuunsysteem versterken, de productie van antikankereiwitten doen toenemen, afvallen én beter slapen.

 

Wat mag je verwachten?

Tijdens de wandeling (tussen de 7 en 10 km) doen we ook een paar meditaties en ademhalingsoefeningen. Op het einde van de wandeling is er thee en een gezond tussendoortje.

 

Voor wie?

Iedereen kan deelnemen, jong en oud. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

 

Begeleiding:

De begeleiding is in handen van Dominique Kriger en Ilse Platteau.

 

Praktisch:

Datum: zal nog meegedeeld worden

Deelname: € 10,-  ter plaatse te betalen

Plaats van afspraak: zal nog meegedeeld worden

Inschrijven: meld je aan via het contactformulier of via email naar info@purelivingbrussels.be

Benodigdheden: aangepaste stapschoenen en kledij en drinkwater voor onderweg


living tao

Inhoud van de les:

Dominique laat je in de lessen Living Tao kennismaken met een brede waaier aan disciplines, methodes, oefeningen, inzichten, technieken, ... waarmee je ervaart, ontdekt en gewaar wordt wat de relatie is tussen jouw lichaam en jouw bewustzijn. Uiteraard is het ook de bedoeling dat je iets aanleert waarmee je zelf, individueel, aan de slag gaat in jouw vrije tijd en op jouw eigen tempo, om jouw lichaam zo lang mogelijk fit te houden. Iedereen is welkom op de lessen. Conditie en leeftijd spelen geen rol. We houden rekening met jouw gezondheidstoestand. Je hoeft jezelf dus niet te forceren of bepaalde normen halen.  

De lessen Living Tao onderscheiden zich van Yoga en andere ‘body en mind' methodes doordat men niet alleen ontspant maar ook de innerlijke kracht versterkt. Het is deze innerlijke kracht die wij broodnodig hebben om de moeilijkheden, uitdagingen, hindernissen en problemen van elke dag te kunnen overwinnen.

 

De les bestaat uit:

 • opwarmen met natuurlijke bewegingen (40-50') - klik hier voor de basisbewegingen
 • versterken van de levensenergie (20-30') met qigong
 • verdiepen en regenereren (20') met helende klanken, één of meedere mantra's of anxi (pauzeren of rusten in vrede)

Doel van de les:

 

1. de natuurlijke bewegingen:

 • de bewegingen:
  • zijn gemakkelijk, natuurlijk, eenvoudig aan te leren 
  • vergen geen zware inspanningen of bijzondere fysieke kracht
  • kan je overal beoefenen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling
  • hebben al een effect na de beoefening van enkele minuten
  • voorkomen allerlei fysieke klachten
  • beschermen ons op een natuurlijke manier van negatieve invloeden van buitenaf door het versterken van onze lichaam en onze geest
 • op lichamelijk vlak:
  • het lichaam wordt levendiger en soepeler
  • het bloed en de levensenergie stromen gemakkelijker
  • de spieren, de gewrichten en het skelet (vooral de wervelkolom en het bekken) versterken
  • de inwendige organen, vooral het hart en de nieren, worden gemasseerd en versterkt
 • op geestelijk vlak:
  • oude patronen lossen op
  • de bewegingen zorgen voor ontspanning, flexibiliteit, openheid en innerlijke kracht
  • en geven vertrouwen, stabiliteit en moed

In de natuurlijke bewegingen vindt men de essentie van andere Chinese disciplines zoals Dao Yin en Innerlijke Kungfu terug. Niet de spierkracht telt, maar wel de innerlijke kracht die ons helpt om moedig te zijn en om problemen en hindernissen te overstijgen. De juiste ‘spirit’ is belangrijk. 

 

2. Qigong:

Na het soepel maken van het lichaam en het opwekken van onze innerlijke kracht, zijn alle meridianen open en kan onze energie in ons lichaam en onze interne organen gemakkelijker stromen. Qigong (spreek als volgt uit: tsjie gong) is een Chinese term en betekent letterlijk: het trainen van onze levensenergie. 

Gedurende 30’ beoefenen we staand of zittend enkele bewegingen waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt. 

Qigong is een kunst om de levensenergie te ontwikkelen en het is een vorm van meditatie die op lange termijn een gemoedstoestand van innerlijke rust, vredigheid en geestelijke helderheid teweegbrengt. Tegelijk is Qigong een moderne vorm van energiehuishouding. De basis van Qigong bevindt zich in de traditionele Chinese geneeskunde.

Qigong bestaat uit traag, rustig en vloeiend uitgevoerde bewegingen, in harmonie met een rustige, diepe buikademhaling, die tot doel hebben te zorgen voor een goede doorstroming van bloed en energie doorheen het lichaam.

Qigong leert ons onze spieren te ontspannen, onze geest leeg te maken, een goede ademhaling te ontwikkelen, positiever te denken en te leven, beter met tegenslagen en negatieve elementen om te gaan. Dit alles resulteert in een gezonder (zowel psychisch als fysisch) en vitaler leven.

Letterlijk vertaald betekent ‘Qi’ levenskracht. Volgens het Chinese standpunt zijn alle levende wezens, de natuur en de hele kosmos van levenskracht doordrongen.

Qi is de kracht die we weer willen bijtanken als we ’s avonds gaan slapen en die we zo erg missen als we overstuur of ziek zijn.

Als we actief, vitaal en vol ideeën zijn, zitten we “vol Qi”.

 

Als we ons uitgeblust en moe voelen, of als een “lege fles”, dan hebben we een tekort aan Qi.

 

3. Klanken en mantra's:

De groepsles wordt gewoonlijk afgesloten met helende klanken of het reciteren van een mantra. Dit wordt zittend beoefend gedurende ongeveer 15’. De deelnemers leren onder begeleiding van Dominique hoe ze met 5 klanken de werking van hun longen, dikke darm, lever, galblaas, nieren, blaas, hart, dunne darm, maag en milt kunnen verbeteren. De klanken ontstaan door de beweging van de Qi (levensenergie). De klanken:

 • zijn gemakkelijk aan te leren en kunnen overal beoefend worden
 • helen het lichaam en de geest
 • hebben een effect op onze Qi’
 • activeren en versterken onze levendigheid door de vibraties van de klanken
 • zijn actief op het niveau van onze hersenen, onze cellen en ons onderbewustzijn
 • openen ons hart
 • bewerkstelligen een stabiel resultaat

Duur van de les:

De les duurt 1u30'

 

Locatie en data:

In Zen Your Life, Fretbos 19 te 1702 Groot-Bijgaarden op de volgende data:

 • zaterdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur op de volgende data: 29 juni - 31 augustus - 7 en 28 september - 5, 12 en 26 oktober 2019  
 • woensdagavond van 19.30 tot 21.00 uur op de volgende data: 31 juli - 7, 14, 21 en 28 augustus - 4 en 11 september - 2, 9, 16, 23 en 30 oktober 2019

Prijs: 12 euro per les