Dominique begeleidt u in:

 • Qigong: bewegingen en meditaties om de aandacht te verhogen en te ontspannen
 • Bosbaden: wandelen in de natuur gecombineerd met meditaties en visualisatieoefeningen

Qigong

Inhoud:

Dominique laat je in de les kennismaken met een brede waaier aan disciplines, methodes, oefeningen, inzichten, technieken, ... waarmee je ervaart, ontdekt en gewaar wordt wat de relatie is tussen jouw lichaam en jouw bewustzijn. Uiteraard is het ook de bedoeling dat je iets aanleert waarmee je zelf, individueel, aan de slag gaat in jouw vrije tijd en op jouw eigen tempo, om jouw lichaam zo lang mogelijk fit te houden. Iedereen is welkom op de lessen. Conditie en leeftijd spelen geen rol. We houden rekening met jouw gezondheidstoestand. Je hoeft jezelf dus niet te forceren of bepaalde normen halen.  

De lessen onderscheiden zich van Yoga en andere ‘body en mind' methodes doordat men niet alleen ontspant maar ook de innerlijke kracht versterkt. Het is deze innerlijke kracht die wij broodnodig hebben om de moeilijkheden, uitdagingen, hindernissen en problemen van elke dag te kunnen overwinnen.

 

De les bestaat uit:

 • opwarmen met natuurlijke bewegingen (40-50') - klik hier voor de basisbewegingen
 • versterken van de levensenergie (20-30') met qigong
 • verdiepen en regenereren (20') met helende klanken, één of meedere mantra's of anxi (pauzeren of rusten in vrede)

Doel:

 

1. de natuurlijke bewegingen:

 • de bewegingen:
  • zijn gemakkelijk, natuurlijk, eenvoudig aan te leren 
  • vergen geen zware inspanningen of bijzondere fysieke kracht
  • kan je overal beoefenen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling
  • hebben al een effect na de beoefening van enkele minuten
  • voorkomen allerlei fysieke klachten
  • beschermen ons op een natuurlijke manier van negatieve invloeden van buitenaf door het versterken van onze lichaam en onze geest
 • op lichamelijk vlak:
  • het lichaam wordt levendiger en soepeler
  • het bloed en de levensenergie stromen gemakkelijker
  • de spieren, de gewrichten en het skelet (vooral de wervelkolom en het bekken) versterken
  • de inwendige organen, vooral het hart en de nieren, worden gemasseerd en versterkt
 • op geestelijk vlak:
  • oude patronen lossen op
  • de bewegingen zorgen voor ontspanning, flexibiliteit, openheid en innerlijke kracht
  • en geven vertrouwen, stabiliteit en moed

In de natuurlijke bewegingen vindt men de essentie van andere Chinese disciplines zoals Dao Yin en Innerlijke Kungfu terug. Niet de spierkracht telt, maar wel de innerlijke kracht die ons helpt om moedig te zijn en om problemen en hindernissen te overstijgen. De juiste ‘spirit’ is belangrijk. 

 

2. Qigong:

Na het soepel maken van het lichaam en het opwekken van onze innerlijke kracht, zijn alle meridianen open en kan onze energie in ons lichaam en onze interne organen gemakkelijker stromen. Qigong (spreek als volgt uit: tsjie gong) is een Chinese term en betekent letterlijk: het trainen van onze levensenergie. 

Gedurende 30’ beoefenen we staand of zittend enkele bewegingen waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt. 

Qigong is een kunst om de levensenergie te ontwikkelen en het is een vorm van meditatie die op lange termijn een gemoedstoestand van innerlijke rust, vredigheid en geestelijke helderheid teweegbrengt. Tegelijk is Qigong een moderne vorm van energiehuishouding. De basis van Qigong bevindt zich in de traditionele Chinese geneeskunde.

Qigong bestaat uit traag, rustig en vloeiend uitgevoerde bewegingen, in harmonie met een rustige, diepe buikademhaling, die tot doel hebben te zorgen voor een goede doorstroming van bloed en energie doorheen het lichaam.

Qigong leert ons onze spieren te ontspannen, onze geest leeg te maken, een goede ademhaling te ontwikkelen, positiever te denken en te leven, beter met tegenslagen en negatieve elementen om te gaan. Dit alles resulteert in een gezonder (zowel psychisch als fysisch) en vitaler leven.

Letterlijk vertaald betekent ‘Qi’ levenskracht. Volgens het Chinese standpunt zijn alle levende wezens, de natuur en de hele kosmos van levenskracht doordrongen.

Qi is de kracht die we weer willen bijtanken als we ’s avonds gaan slapen en die we zo erg missen als we overstuur of ziek zijn.

Als we actief, vitaal en vol ideeën zijn, zitten we “vol Qi”.

 

Als we ons uitgeblust en moe voelen, of als een “lege fles”, dan hebben we een tekort aan Qi.

 

3. Klanken en mantra's:

De groepsles wordt gewoonlijk afgesloten met helende klanken of het reciteren van een mantra. Dit wordt zittend beoefend gedurende ongeveer 15’. De deelnemers leren onder begeleiding van Dominique hoe ze met 5 klanken de werking van hun longen, dikke darm, lever, galblaas, nieren, blaas, hart, dunne darm, maag en milt kunnen verbeteren. De klanken ontstaan door de beweging van de Qi (levensenergie). De klanken:

 • zijn gemakkelijk aan te leren en kunnen overal beoefend worden
 • helen het lichaam en de geest
 • hebben een effect op onze Qi’
 • activeren en versterken onze levendigheid door de vibraties van de klanken
 • zijn actief op het niveau van onze hersenen, onze cellen en ons onderbewustzijn
 • openen ons hart
 • bewerkstelligen een stabiel resultaat

Duur:

De les duurt 1u30'

 

Plaats en data:

Momenteel zijn er nog geen lessen gepland.

 


bosbaden

Wandel met ons en beleef de weldaden van een ‘bosbad’. Je lichaam zal je dankbaar zijn! We zullen onze vijf zintuigen aan het werk zetten, luisteren naar de vogels en de wind in de bomen, kijken naar de verschillende tinten groen en het zonlicht door de takken, de geuren opsnuiven, de handen op een boomstronk leggen of bladeren en takken aanraken, genieten van de kalmte, ....

 

Begeleiding:

Dominique

  

Wat:

Bosbaden is een nieuwe hype die uit Japan is overgewaaid en wereldwijd bekend is geworden onder de naam Shinrin-Yoku dankzij het boek van Dr. Qing Li. Hij is internationaal dé expert op het gebied van bosgeneeskunde. In zijn boek geeft hij heldere en praktische tips over hoe wij ons voordeel kunnen halen uit planten en bomen. Het volstaat om te wandelen in de bosatmosfeer of het opnemen van het bos via je gezichtsvermogen, gehoor, smaakvermogen, reuk en tast. We kunnen bloemen ruiken, frisse lucht proeven, veranderende kleuren zien, vogels horen zingen en een briesje op onze huid voelen. 

 

Doel:

Stress vergt steeds meer van onze gezondheid en door regelmatig een bosbad van twee uur te nemen kan je je bloeddruk verlagen, stress verminderen, de gezondheid van je hart en bloedvaten verbeteren, je bloedsuikerspiegel verlagen, je concentratie verbeteren, depressie verhelpen, de pijngrens verleggen, meer energie krijgen, je immuunsysteem versterken, de productie van antikankereiwitten doen toenemen, afvallen én beter slapen.

 

Inhoud:

Tijdens de wandeling (tussen de 7 en 10 km) doen we ook een paar meditaties en ademhalingsoefeningen. Op het einde van de wandeling is er thee en een gezond tussendoortje.

 

Voor wie?

Iedereen kan deelnemen, jong en oud. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

 

 

Praktisch:

Datum: te bepalen

Deelname: € 10,-  ter plaatse te betalen

Plaats van afspraak: zal nog meegedeeld worden

Inschrijven: meld je aan via het contactformulier of via email naar info@purelivingbrussels.be

Benodigdheden: aangepaste stapschoenen en kledij en drinkwater voor onderweg